HOGYAN KÉSZÜL

Képgaléria

HOGYAN, MIBŐL, MIKÉNT?

Sószappan

Életem első szappanreceptjén gondolkodva arra az elhatározásra jutottam, hogy ha már ez lesz az első szappanom, akkor legyen különleges
és mindenképp kedvenc alapanyagaimat tartalmazza. Így született meg a kókuszolajos SÓSZAPPAN ötlete.
sószappan

Azt tudtam már az elején, hogy mit várok ettől a szappantól:

hogy hatékony legyen a heti radírozásnál, mélytisztításnál de ugyanakkor ne szárítson, hanem értékes olajokkal táplálja a bőrt. Hosszabb töprengés, olvasgatás és számolgatás után végül összeállt a recept, nagy reményekkel fogtam hozzá a készítéséhez. A szappan egy tengeri sóval telített szappan, amely annak ellenére, hogy magas kókuszolaj tartalommal bír a 15%-os "superfat" tartalomnak köszönhetően mégsem szárítja a bőrt. Az élénkítő, tiszta illatok, mint a citrom és az eukaliptusz, valamint a rengeteg Holt-tengeri só igazi frissítő, éltető érzést vált ki.

Az alapszappan (só nélkül) tulajdonságai:

 • Keménységi foka: 48 (29-54) – tényleg nagyon kemény.
 • Ápoló hatása: 45 (44-69) – nem szárítja a bőröm.
 • Krémessége: 16 (14-48) – attól függ, mit értünk ez alatt
 • Habzási állandója: 32 (14-46) – vízzel habot képez, még ha nem is nagyon sokat.
 • A zárójel az ajánlott értékeket tartalmazza.

  Hozzávalók

 • 50 g avokádó olaj
 • 50 g olíva olaj
 • 90 g kókuszolaj
 • 160 g Holt-tengeri só
 • 15 csepp citrom illó
 • 15 csepp eukaliptusz illó
 • 25 g NaOH
 • 72 g H2O
 • Elkészítés

  Az alapszappan az itt található weboldalon leírtak alapján készült. A pudingosodás után (mely a vártnál hosszabb idő után állt be) 15-15 csepp citrom és eukaliptusz illót, illetve 160 g Holt-tengeri sót kevertem hozzá. Mivel a sószappan a kemény szappanok csoportjába sorolható, hogy elkerüljük a morzsálódását/töredezését érdemes 8-10 óra után felvágni, majd a hagyományos módon érlelni. 

  A daraboláshoz érdemes meleg pengéjű kést használni. A megadott alapanyag mennyiségek három 125-135 g-os szappankára elégendőek.
  írta: Freya 2012. június 22.

  Nemezelt szappan

  nemezszappan

  levendula szappan

  Nemezelt szappan

  A nemezen szappan hab formájában jut ki, a hab tartalmazza a természetes illóolajokat és ásványi anyagokat, amelyek a natúr szappant annyira különlegessé teszi, így az nem veszít értékéből. A nemezbevonat kíméli a szappant a fölösleges kopástól, ezáltal a szappanok még tovább bírják. Masszírozza a bőrt, ke llemesen serkenti a vérkeringést, eltávolítja az elhalt hámsejteket és mindeközben ápol is, hiszen a gyapjúszálak lanolintartalma kioldódik fürdés közben. A kiürült nemez borítást kivágva használhatjuk továbbá szütyőnek, tartónak vagy amit a fantáziánk megenged :)

  Levendula szappan levendula olajjal, cickafark olajjal

  A kecsketej nemcsak hidratálja, de táplálja is a bőrt, és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, nagyon hatásos bőrproblémák esetén. levendula olaj: gyógyítja a károsodott bőrt, antibakteriális, hámosító. cickafarkolaj: A cickafark illóolaj tartalmának köszönheti gyulladásgátló , valamint a  bőr és a nyálkahártya gyulladásos betegségeinek sebgyógyító hatását is. A növény illóolaj tartalma mellett a csersavtartalmának köszönhetően sebhámosító hatású, sebkezeléseknél jó szolgálatot tesz.
  írta: Freya 2012. június 22.

  Diószappan

  diószappan

  dióolaj készítése

  Elég régóta foglalkoztatott a diószappan készítésének gondolatal. Az utolsó lökést az egyik ismerősöm adta, aki ilyen szappanra vadászott, problémás bőrére, hajára, samponjának kiváltására szerette volna használni. Mivel diófánk van, nekiláttam, és ez lett belőle. Készítése elég hosszú ideig tart, mivel a diólevelet, és a zöld diókat 4 hétig áztatgatni kell olajban, (fele olíva, fele napraforgó), és már június elején bizony el kell kezdeni a macerátum készítését, mert akkor még darabolható a dió, és üde zöld a levele, de megéri a várakozást. Kicsit lágyabb szappan lesz az eredmény, ezért 6-8 hétig érdemes érlelni.

  Hozzávalók

 • 450g diómacerátum
 • 25g méhviasz
 • 10g ricinus olaj
 • 10g kakaóvaj
 • 160g deszt. víz
 • 64g NaOH
 • 1 kávéskanál tengeri só a pudingosodásnál
 • Illónak muskotály zsálya olaj
 • Elkészítés

  Az olajokat egybeolvasztjuk, majd ha mindkét fázis 50-55℃-os összeöntjük a vízben oldott lúggal a zsírokat. Szalagfázisnál mehet bele a só és az illóolaj. 48 órát formában kell hagyni, érési ideje hosszabb, 6-8 hét.
  írta: Freya 2012. június 22.

  Olajos kivonatok = folyékony napfény

  dióolaj képe

  diófa és olaj képe

  A macerátumok vagy olajos kivonatok, amelyeket Galénosz görög származású római orvos és kortársai valószínűleg a gyógyításhoz használtak. Azokban az időkben nem ismerték a desztilláció (lepárlás) vagy oldószeres kivonási eljárásokat. Latinul és angolul ‚phytol' néven nevezik az ilyen kivonatokat. Az összetett szó a ‚phyto' vagyis növény, és ‚ol' röviden olaj szavak egyesítése (magyarul ‚fitol'). A magyari fitoterápia szó is a növényekkel való gyógyításra utal.
  Az olajos kivonatokat úgy készítik, hogy valamely hordozóolajba helyezik a növényi részeket és lehetőleg napon hetekig ‚érlelik'. A folyamat során a hordozóolaj, mint természetes oldószer a növényben található értékes hatóanyagait kioldja (akár a benne található illóolajokat is). A finomítatlan hordozóolajok saját terápiás tulajdonságaihoz így a bennük érlelt növények értékes és terápiás hatóanyagai is hozzáadódnak, így hatékonyságuk megsokszorzódik. A Fragrant Earth olajos kivonatokat bio napraforgóolajjal készítik, amelynek magas A és E-vitamin és telítetlen zsírsavtartalma van. Több hétig érlelődik, aztán lehet alkotni.  Aktív szén

  Az aktív vagy orvosi szénspeciálisan elszenesített növényi részekből áll : szénvázát rengeteg pórus járja át, ezért rendkívül nagy az úgynevezett aktív felülete : a tabletták ezen a felületen képesek magukhoz kötni a méreganyagokat. Ahhoz, hogy faszenet lehessen előállítani, a fát oxigénmentes közegben nagyon magas hőmérsékleten agyag- vagy fémtartályokban kell hevíteni. Ami megmarad, nem más mint tiszta szén, illetve azok az ásványi anyagok, amiket a fa valaha tartalmazott. Az így előkészített faszenet ezután 800-100 °C hőmérsékleten vízzel reagáltatva a széntartalom egy része szén-monoxiddá és hidrogéngázzá alakulva távozik : így keletkeznek a lyukacsos szerkezetet adó pórusok. Az aktív szén a szappanmasszában is kifejti áldásos hatását : mélyen tisztítja a bőr pórusait, hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, aknés, mitesszeres bőr kíméletes ápolására is használható. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, többek között gyulladáscsökkentő hatással is bír, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.


  Nemez készítése

  Juh az "élő gyapjú"

  Színezett nemez fotója


  A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek.

  A nemez készítésének alapja egyes állatfajok szőrének az úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre való hajlama.
  Lúgos vagy savas kémhatású meleg víz hatására a pikkelyek felnyílnak, és a nyomkodás (kallózás) hatására egyre közelebb kerülve a hasonló pikkelyekhez, azokkal összeakaszkodnak.
  Az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt.
  Ehhez a folyamathoz természetesen sok víz és a lúgos kémhatás eléréséhez lehetőleg házi főzésű, természetes anyagokat tartalmazó szappan szükséges. A hagyományos kézműves eljárások szinte csak a birkagyapjút használják. A finomabb anyagú nemeztárgyak a merinó juh gyapjából készülnek.
  A cigája gyapja is megfelelő, de barna színe behatárolja felhasználási lehetőségeit.
  A rackajuh hosszú szőre csak más juhfajták szőrével keverve használható, de az így elkészült nemez nagyon durva felületű. A nemeznek fontos szerepe van a ruházkodásban, többek között a kalap jellegzetes alapanyagaként.
  De az iparban, mezőgazdaságban és gyógyászatban is felhasználják. Sokrétű alkalmazásában szerepet játszik vízálló, hőálló és hőszigetelő tulajdonsága.
  A nemez lángállósága miatt a tűzoltók és kohászok védőruháit, valamint gyakran a színházak függönyeit is ebből az anyagból készítik.
  Nemezből készülnek népművészeti, kézműipari termékek és műalkotások is.
  1. lépés:

  Birkanyírás


  Birkanyírás from Vitalissoap on Vimeo.

  2. lépés :

  Gyapjú tisztítás

  Ahhoz, hogy a lehető legtöbb szenny fellazulhasson, be kell áztatni tiszta hideg vízbe 2-3 napra.

  Birka gyapjú tisztítás

  Először is azzal kell tisztában leni, hogy a nyers birka gyapjú sokszor borzasztóan koszos, büdös. Nagy szerencse, ha sikerül viszonylag tiszta birkáról lenyírt gyapjút kapni. A gyapjú tele van a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, a nagyon apró növényi törmelék az, amit a legnehezebb eltávolítani. Kiterített a bundából, le kell szedni a nagyon kakis részeket. Utána kirázni. Ilyenkor hullik belőle a por, a másodvágások, és a növények is. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb szenny fellazulhasson, be kell áztatni tiszta hideg vízbe 2-3 napra. Nem érdemes tovább hagyni, mert megindul az algásodás, és azt még nehezebb eltávolítani. Utána jöhet a valódi mosás. Nagyon forró vízben kell mosni, ez kb, 60 fok. Hagyjuk benne egy ideig, de nem szabad kihűlni a víznek. Ezt még 1-2-szer meg lehet ismételni, utána 4-5 öblítés, majd centrifugálás és száradás. Lazítás. Régen körbeültek az asszonyok és egymásra figyelve és énekelve végezték a munkát.


  3. lépés

  A kártolás

  A kártolás során rendeződnek a gyapjúszálak szép sorba. Ezután már jöhet a fonás és a nemezelés. Egy régi kártológép van a fotón. Nem kevés munka , míg a nyers gyapjúból szép tiszta fonásra vagy nemezelésre kész anyag születik , de mégis valahogy jó érzés .Közösségben végezve pedig nem is tűnik munkának, inkább egyfajta szertartás.